Broccoligratäng med bacon & fetaost

Min favoritgratäng som passar bra både att äta enbart som den är eller som tillbehör till kött, fågel eller fisk. Grundreceptet är ju enkelt och vill man ändra på smaker är det bara att byta ut eller lägga till grönsaker efter tycke och smak.

Själv använder jag hollandaisesås pulver från tex Blå Bland för att de är enkelt och smidigt vilket passar min vardag. Vill man göra en egen från grunden så är det ju fritt fram att göra det 🙂  Själv tillåter jag mig att använda idealmjöl när jag gör såser men för dig som vill vara mer strikt ska utesluta det eller använda något lämplig ersättning för att göra såsen tjock och god.

Ingredienser:
Broccoli ca 800-1000 g
grädde 5-7 dl
1-2 msk mjöl
hollandaisesås 1 påse
fetaost (efter tycke och smak)
1 paket bacon
riven ost, gärna väl lagrad & smakrik ost
örtsalt
peppar

Tillagning:
Koka upp lättsaltat vatten och lägg i broccolin tills den är halv mjuka. Häll av och låt rinna av.

Under tiden gör du såsen till gratängen. Rör ner pulver,  idealmmjölet i grädden och låt koka ihop smaksätt med lite salt & peppar. Rör om undertiden såsen kokar upp så den inte bränns vid. När såsen är tjock och fin så är det klart.

skär fetaost och bacon i små bitar.

Blanda broccoli, bacon och fetaost i en ungsäker form. Krydda med lite örtsalt och peppar.

Häll såsen över grönsakerna i formen. Ställ in i ugnen på ca 200-225 grader i ca 2o minuter. Lägg på den rivna osten och när den smält och fått fin färg är gratängen klar. Låt den gärna stå och vila en liten stund innan den serveras.

Tips:
Byt ut broccoli mot tex blomkål eller varför inte blanda de båda. Stek lök och lägg i grönsaksblandningen.
Använd tex ägg i såsen istället för idealmjöl.

Lämna ett svar